CAŁA W MĄCE
Piekarnia Cała w Mące to owoc pasji Moniki Waleckiej – piekarki, fotografki. przedsiębiorczyni efekt wieloletniej podróży w poszukiwaniu i nauce wypieku idealnego chleba. Swoją chlebową przygodę rozpoczęła jako domowa piekarka, a gdy los rzucił ją do San Francisco postanowiła zostać profesjonalnym piekarzem. Odbyła wiele szkoleń (m. in w prestiżowym San Francisco Baking Institute oraz Ecolee National de Boulangerie) a także niezliczoną ilość staży i podróży chlebowych po całym świecie (łącznie z Australią).
Jej charakterystyczny/autorski styl wypieków i wyjątkowa chlebowa narracja wyniosły ją do światowej ligi piekarskiej, a styl piekarni Całej w Mące przyciąga chlebowych adeptów z całego świata. Od 2022 do firmowej rodziny dołączyła także Cukiernia TONKA (aktualnie Cała w Mące Café) a także kanapkownia FOCCA (aktualnie Cała w Mące Kiosk), miejsc wciąż osnutych wokół glutenu i drobnych przyjemności.
Niezwłocznie po powrocie z San Francisco do Polski w 2017 roku rozpoczęła działalność piekarską pod szyldem Cała w Mące. Przez pierwsze 2,5 roku samodzielnie rozwijała swój styl piekarski piekąc chleby i testując polskie mąki w swojej małej pracowni w piekarni Muffia i sprzedając swoje chleby na targu w Fortecy i rozmaitych pop upach.
Piekarnia Cała w Mące działa od 2019 roku skupiając się na pieczeniu chleba na zakwasie i łączeniu współczesnego stylu pieczenia chleba z tradycyjnymi metodami jego wypieku. Charakterystyczna cechą piekarni jest używanie mąk z pełnego przemiału, ale także praca ze starymi odmianami zbóż i pszenicy jak orkisz, płaskurka i samopsza. W każdym wypieku znajdziecie przynajmniej 20% zawartość mąki pełnoziarnistej.
Wszystkie mąki, których używamy w piekarni pochodzą z polskich upraw. Wszystkie nasze chleby są na zakwasie, jedynie bagietki i chałka mają niewielki dodatek drożdży. Charakterystyką naszych wypieków jest wydłużona fermentacja. Oznacza to, że na pewnym etapie ciasto jest drastycznie schłodzone, dzięki czemu w chlebie zachodzi szereg reakcji, które znacząco wpływają na jego smak i strawność. Charakterystyczna ciemna, cienka skórka jest oznaką udanej fermentacji, a miękki miękisz jest pełen składników odżywczych, które nasz organizm bardzo łatwo trawi.
W naszej ofercie, oprócz stałego zestawu chlebowego rotującego się w zależności od dnia zawsze znajdziesz coś nowego i zaskakującego – pracujemy ze składnikami sezonowymi a nasze wypieki powstają w drużynowym duchu. Pieczemy chleby mieszane z mąki pszennej chlebowej oraz mąki żytniej razowej a także chleby jednogatunkowe z pełnoprzemiałowych mąk zbóż uprawianych na ziemiach polskich: żyta, orkiszu, płaskurki i pszenicy samopszy.
Cała w Mące Piekarnia
Zygmunta Krasińskiego 18, Warszawa
Wt–Czw 9:00–19:00 · Pt 9:00–16:00 · Sb 9:00–15:00
→ Poprowadź mnieCała w Mące Kiosk
Plac Wilsona 4, Warszawa
Pn–Pt 8:00–18:00 · Sb 9:00–16:00 · Nd 10:00–16:00
→ Poprowadź mnie